
Anne-Mari ja Lari-Pekka Ruotsi

On hyvä tietää, minne on menossa,
muuten saattaa löytää itsensä jostakin ihan muualta.


Our Work
Klopse eli ne pyörykät
600 g nauta – sika –jauhelihaa (50/50), mielellään itse tai lihakauppiaalla jauhettua
2 kuivaa ranskanleivän viipaletta reunat poistettuina
2 rkl kermaa
2 kananmunaa
1 sipuli hienonnettuna ja kuullotettuna
1 rkl voita
3 tl anjovistahnaa tai 3 anjovisfileetä hienonnettuna
1 ruukku hienonnettua lehtipersiljaa
1/2 sitruunan raastettu kuori
½ - 1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
¼ tl raastettua muskottipähkinää
Kuumenna voi pannulla ja kuullota siinä hienonnettu sipuli. Nypi leipä pieninä muruina, tai raasta jos on oikein kuivaa, tilavaan kulhoon kerman joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää kuullotettu sipuli, jauheliha, anjovis(tahna), lehtipersilja, munat, raastettu sitruunankuori, suola ja pippuri. Sekoita omin pikku kätösin huolellisesti, jotta kaikki ainekset sekoittuvat hyvin. Kirjan mukaan tässä vaiheessa massan voi ajaa vielä lihamyllyn läpi, jolloin pullien rakenteesta tulee todella sileä.
Kostuta kädet kylmällä vedellä ja pyörittele 8 – 10 kookasta lihapullaa.
Keittoliemi
1 l vasikanlientä
4 kpl kokonaisia maustepippureita
6 kpl kokonaisia mustapippureita
1 kpl laakerinlehti
1 rkl kapriksia valutettuina
0,5 dl valkoviiniä
Kaada liemi sopivan kokoiseen kattilaan, lisää muut aineet ja anna kiehua kymmenisen minuuttia.
Laske lihapullat liemeen. Jos lihapyörykät eivät peity kokonaan, niin lisää kiehuvaa vettä. Anna hautua hiljaisella lämmöllä liemen enää kiehumatta 15 minuuttia. Kannoli and Krautin mukaan kiehuvassa liemessä keittäminen tekee lihapullista kovia.
Nostele lihapullat pois liemestä ja peitä alumiinifoliolla. Siivilöi liemi kulhoon.

01
Uunilihikset 2024
Olen värkännyt näitä Kirsin tapaan -bloggaaja Kirsi Paukkosen reseptiä muokkaillen:.
Taikinasta tulee 12 isoa, "Möttösen kokoista" lihistä
5 dl maitoa
1 tl suolaa
1 pala hiivaa (50g)
4 rkl hunajaa
12-14 dl vehnäjauhoja
100 g voisulaa
Täyte
300 g jauhelihaa (poroa, hirveä, ylämaan nautaa tai vaikka sika-nautaa)
1 pss hyvää pekonia tai savukylkeä
2 keltasipulia
2 valkosipulinkynttä tai 4 rkl Mätön Aleksandraa (valkosipulin varsia)
2 dl kypsää puuroriisiä/ohraa johon sekoitettu 2 dl sekasieniä freesattuina
(vaihtoehtoisesti keitettyä kananmunaa hakkeena tai hapankaalia täytteen joukkoon 1 dl)
suolaa
mustapippuria
Herlevin burgermaustetta
currya
Lisäksi
1 kananmuna reunojen sulkemiseen
Paistamisen jälkeen noin 150 g kirkastettua voita voiteluun
02
Kuha on kalaa
Kuha walewska – ohje:
-
Keitä kuoritut perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta valutetut perunat. Lisää voi joukkoon ja anna soseen jäähtyä hetken aikaa. Lisää keltuaiset ja mausteet hyvin sekoittaen.
-
Pane perunamassa tähtiterällä varustettuun pursotinpussiin. Pursota voideltuun, uunikestävään tarjoiluvatiin reunus perunasoseesta.
-
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pane kuhafileet uunivuokaan ja valuta kalaliemi-valkoviinisekoitus päälle. Peitä kannella tai foliolla ja kypsennä uunissa 10 minuuttia. Nosta kuhafileet talouspaperin tai puhtaan keittiöpyyhkeen päälle valumaan.
-
Mittaa kastikkeen aineet kattilaan, keltuaista lukuun ottamatta. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna hautua miedolla lämmöllä 3–5 minuuttia. Lisää keltuainen kastikkeeseen voimakkaasti vatkaten.
-
Aseta kypsät kuhafileet perunasoseella reunustetulle vadille. Valuta kastike kuhafileiden päälle. Kuorruta 220-asteisessa uunissa ylälämmössä kunnes pinta on kullanruskea.
-
Levitä mikrossa lämmitetyt tai pannussa nopeasti pikapaistetut katkaravut tai ravunpyrstöt kastikkeen päälle. Asettele kukkakaalinnuput ja basilikalehdet kuha Walewskan koristeeksi.
Tarvitaan:
DUCHESSE-PERUNASOSE
500 gperunaa
2 rklvoita
2 kplkeltuaista
1/2 tlsuolaa
1/4 tlmuskottipähkinää
KUHA
600 gkuhaa
1 dlkalalientä
1 dlkuivaa valkoviiniä
KASTIKE
30 gvoita
2 1/2 rklvehnäjauhoja
2 dlkalalientä
2 dlkuivaa valkoviiniä
1/2 dlruokakermaa
3/4 tlsuolaa
1/4 tlvalkopippuria
1 kplkeltuaista
KORISTELUUN
100 gkatkarapuja (pakaste)
2 dlkukkakaalia (höyrytettynä)
1 rkltuoretta basilikaa


03
Alppiletut
Paista normaaleja ohukaisia taikinasta, jossa on:
2 munaa
5 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä tai sulatettua rasvaa
0,5 tl suolaa
(1-2 rkl sokeria)
-
Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon loput aineet. Jos teet makeita lettuja, voi taikinaan lisätä sokeria.
-
Anna taikinan turvota noin puoli tuntia.
-
Paista letut rasvassa pannulla. Käännä lettu paiston puolessa välissä, kun se on hyytynyt ja alapuoli saanut hyvän paistopinnan.
-
Tarjoa letut makean tai suolaisen täytteen kera.
Vinkki1: Ruokaisia lettuja tehdessä taikinaa voi maustaa mm. pinaatilla, nokkosella ja muilla villiyrteillä tai kasvisraasteilla.
Vinkki 2: Pitsimäisiä lettuja saat, kun korvaat puolet maidosta kivennäisvedellä.
Vinkki3: Gluteenittomia lettuja tehdessä vaihda vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.
Vinkki4: Vegaanisia lettuja tehdessä vaihda maito kasvimaitoon ja jätä munat pois. Munien puuttuessa taikinaan kannattaa lisätä enemmän vehnäjauhoja (esim. 5 dl nestemäärän taikinaan jopa 4 dl jauhoja), jotta jauhojen gluteeni pitää letun kasassa.
​
Lisää paistettujen lettujen päälle sokeria/hunajaa ja pirskoita vielä Stroh-rommia tai konkakkia päälle. Koristele rommi- tai konkakkikermalla.
​
​
04
Project Name
This is your Project description. Provide a brief summary to help visitors understand the context and background of your work. Click on "Edit Text" or double click on the text box to start.
